BLOG AKU ANAK INDONESIA

Cintai hasil karya anak bangsa sendiri

Tuesday, 4 September 2018

Materi Basa Jawa : Omah Adat Jawa Barat

       Hai teman-teman, pada kesempatan kali ini penulis akan memberikan informasi mengenai Omah Adat Jawa Barat Kasepuhan Cirebon. silahkan disimak ya..

  • OMAH ADAT JAWA BARAT
    Tradisional omah Jawa Barat (Jabar) dikenal minangka omah tradisional: Omah Kasepuhan Cirebon
    Kasepuhan diadegaké watara 1529 dening Pangeran Cakrabuana, putra Prabu Siliwangi ing Kratoning Padjadjaran.
    Panggonan iki saka kraton Pakungwati, kang istana sing wis ana sadurunge. Kompleks bangunan tradisional isih uga dilestarekake.
  • Bagean Kasepuhan Cirebon

1.Pintu utama Kasepuhan
    Gapura dumunung ing sisih lor, nalika gapura liya dumunung ing sisih kidul komplek. Lor tinemu gapura wangun Kreteg Pangrawit jembatan, nalika ing sisih kidul diarani LawangSanga (lawang sangang). Sawise maringaken Kreteg (jembatan) Pangrawit bakal munggah ing ngarep keraton.

 2. Gedung Pancaratna
    Dumunung ing ngarepe kiwa Komplek, berdenah persegi dowo, karo ukuran 8 x 8 m. Atap bahan kothak, ing sawijining pucuk ana Mamolo. Bangunan iki minangka panggonan Seba utawa panggonan madhep desa utawa desa nggedhekake ditampa dening Demat utawa Wedana. Sakabèhé wis sawijining pager wesi.

3. Gedung Pangrawit
    Dumunung ing ngarepe kiwa Komplek madhep Lor. Bangunan iki ukuran 8 x 8 m, chain saka kothak. Bangunan mbukak tanpa tembok. Jeneng Pancaniti asalé saka limang cara migunani, lan tegese Niti utawa raja utawa boss. Bangunah iki minangka prajurit pejabat latihan, wilayah liyane, uga pangadilan.

Artikel-artikel wonten / Komplek ing Cirebon Keraton Kasepuhan dipérang dadi 3 bagian, yaiku

1. Latar kaping pisan
    Sawise maringaken Pancaratna kang mbiyen lan Pancaniti salajengipun mlebet latar/halaman sing kapisan. Kanggo ngetik, bisa nembus gerbang utawa gapura Adi Bull.. Adi gapura dumunung ing sisih lor Siti Hinggil. Gapura kraton ing wangun saka gapura karo wangun menit ukuran 4.50 x 9 m. Lawang iki sing luwih gedhe lan luwih dhuwur tinimbang gapura Adi.

2. Kapindho
    Ing sisih lor saka pager ana gapura loro, yaiku Regol saka Ingsun lan lonceng gapura. Regol saka Kang lawang kanggo kaca katelu karo dawa ing basa 5 x 6.5 m. Paduraksa gapura kang migunakake watu lan godhong lawang kajeng. Gapura lonceng dumunung ing sisih wétan gapura Pangada karo dawa saka basa 3,10 x 5 x 3 m.

3. Katelu
    Taman Dewandaru. Iki taman berdenah babak, endhog digawe metu parang. Wis meaning menehi jeneng, bunder. Gusti Allah tegesipun Allah lan ndaru tegese cahya. Pangertèn sakabèhé iku "siji sing murup tanggi sing isih manggon ing pepeteng". Jembare Taman 20 m2.


       Itulah tadi informasi mengenai Materi Basa Jawa : Omah Adat Jawa Barat . Pastikan kalian selalu update informasi - informasi terbaru di Blog Aku Anak Indonesia ya..
Terimakasih sudah berkunjung, semoga bermanfaat..

Salam Sobat Indonesia!

No comments:

Post a comment